Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează a 5-a expediție românească în insulele Canare în perioada 11 - 23 mai 2015. Expediția este organizată în colaborare cu agenția Astro Travels (Ovidiu și Gabriela Văduvescu, membri colaboratori SARM stabiliți în La Palma).
——————
Arhipelagul Canare este un tărâm aparte în Oceanul Atlantic format din șapte insule de origine vulcanică situate relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele, denumite Insulele Primăverii Eterne, aparțin Spaniei, fiind astfel teritoriu al Uniunii Europene.
Pentru iubitorii de natură și cer senin, perla acestui arhipelag este insula La Palma (palmier), numită și La Isla Bonita (insula frumoasă), un adevărat paradis exotic. Deși are doar 42 km lungime și 28 km lățime, diversitatea acestei insule este cât a unui continent întreg.
Zona sudică a insulei este una aridă, plină de conuri vulcanice, unde există și cel mai tânăr pământ al Spaniei, creat de vulcanul care a erupt în anul 1971 (vulcanul Teneguia). Peisajele cu aspect selenar, plantațiile de banani și viță-de-vie în cenușa vulcanică, plajele cu nisip negru, orașele colorate întinse pe coasta Atlanticului sau așezări împrăștiate printre conuri vulcanice, toate acestea creează imagini de o frumusețe unică.
În contrast cu partea vulcanică aridă din sud, în partea de nord a insulei întâlnim păduri luxuriante și cascade. Dacă în partea de est plouă, la numai 20 km în partea de vest se face plajă… și invers.
La 2400 m altitudine, deasupra norilor, pe marginea spectaculoasei căldării vulcanice, se află cea mai mare rețea de telescoape europene din emisfera nordică și cel mai mare telescop optic din lume.
Insula vecină, Tenerife (cea mai mare a arhipelagului și cea mai populată) este un paradis al turismului, cu hoteluri și cazinouri, cu unul dintre cele mai frumoase parcuri cu animale din lume și mai ales cu cel mai mare munte din Spania, vulcanul (încă activ) Teide, de 3718 m înălțime.
Acesta este tărâmul de vis în care vom merge și anul acesta, pentru a cincea oară din 2010.
Vă invităm ca împreună cu familia și prietenii să participați alături de noi în această expediție de explorare a ținuturilor exotice din Oceanul Atlantic, Arhipelagul Canare.
————————— Programul general preliminar al expediției
Varianta 1, de bază
Cer, natură și civilizație pe tărâmuri exotice, 11-23 mai 2015
13 zile cu 12 nopți de cazare (10 în La Palma și 2 în Tenerife, include o noapte gratis în La Palma!)
Partea I, La Palma: 10 zile de ședere pe insulă.
Program turistic, cu patru excursii cu autocar de explorare a peisajului exotic al insulei: Parcul Național Caldera de Taburiente, vârful Roque de los Muchachos (alt. 2434m - cel mai înalt vârf de pe insulă) cu uriașa căldare vulcanică (probabil căldarea vulcanică cu cea mai mare prăbușire din lume – 2000 de metri) și observatoarele astronomice (cu cel mai mare telescop din lume), conurile vulcanice San Antonio și Teneguia, plantațiile de banani și viță-de-vie în lava vulcanică, vinărie cu degustare, peisaje selenare, salinele Fuencaliente, piscina naturală La Fajana, pădurea și cascada Los Tilos – patrimoniu UNESCO, capitala Santa Cruz de La Palma, bogăția de peisaje contrastante deosebite.
Cinci zile libere cu activități opționale: vizită și cumpărături în capitala Santa Cruz de La Palma, plajă, scufundări subacvatice (scuba diving) și eventuale excursii opționale: Ruta vulcanilor (lungime 18 km – drumeție), Cascada los Colores (Cascada Culorilor), trasee pe bicicletă etc.
Program astronomic: ● 4 planete vizibile cu ochiul liber pe cerul de seară: Mercur, Venus, Jupiter și Saturn ● 3 conjuncții ale Lunii tinere cu Mercur, Venus și Jupiter ● constelații ale emisferei sudice, invizibile din România ● vizitarea celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio del Roque de los Muchachos”, cea mai mare rețea de telescoape din emisfera nordică și cel mai mare telescop (optic) din lume (Gran Telescopio de Canarias 10.4m), 2400 m altitudine ● nopți înstelate în La Palma – observații de noapte și astrofotografie.
Partea a II-a, Tenerife: 3 zile pentru vizitarea insulei Tenerife, a Parcului Național Teide cu urcarea pe vulcanul cu același nume (3718 m alt., încă activ) și opțional vizită la fantasticul Loro Parque (cu spectacole cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunel subacvatic cu rechini, păduri tropicale etc.), Grădina botanică, Biblioteca Insular „Alejandro Cioranescu”, deschisă 24 de ore din 24 în cadrul complexului de peste 20.000 mp Tenerife Espacio de las Artes – TEA (Tenerife Arts Centre), tot aici aflându-se și Centro de Fotografía „Isla de Tenerife” (Photo Center Tenerife Island). Despre Alexandru Ciorănescu găsiți un articol scris de d-nul Ștefan Ghilimescu în Cronica Literară.
***
Cei care doresc un sejur mai scurt au la dispoziție două variante, cu 8 nopți de cazare (7 nopți în La Palma și 1 noapte în Tenerife, în perioada 14-22 mai) sau cu 10 nopți de cazare (9 nopți în La Palma și 1 noapte în Tenerife, în perioada 12-22 mai). Ambele variante includ toate cele 5 excursii cu autocar din program.
NOTĂ:
1. Pentru participanții care au mai fost în expedițiile anterioare se pot înlocui excursiile de bază cu altele noi.
2. Toți participanții sunt rugați să viziteze rubricile Program și Costuri pentru informații complete.
3. Fiind teritoriu spaniol, accesul în Arhipelagul Canare se face cu cartea de identitate sau pașaport, fiind și spațiu al Uniunii Europene, cu monedă euro.
Sursă: Wikimedia Commons. Licență: domeniul public.