Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează a 12-a expediție românească în insulele Canare în perioada 21 iunie – 4 iulie 2025. Expediția este organizată în colaborare cu astronom dr. Ovidiu Văduvescu - Astro Travels, prietenul nostru din La Palma.
——————
Arhipelagul Canare
este un tărâm aparte în Oceanul Atlantic format din șapte insule de origine
vulcanică situate relativ aproape de Africa, cea mai apropiată fiind la 100
km, iar cea mai îndepărtată la 480 km de coasta de nord-vest a Africii.
Insulele Canare mai sunt denumite și insulele primăverii eterne. Vremea este
foarte plăcută, iar diferențele de temperatură între zi și noapte sau între
vară și iarnă sunt în medie de 3-4°C.
Arhipelagul aparține Spaniei, fiind considerate teritoriu al Uniunii
Europene, de aici toate avantajele care decurg pentru europeni: se poate
călători cu cartea de identitate, moneda oficială este Euro, tarifele la
telefon fiind cele de pe teritoriul României (roaming 0.012
Euro/min).
Ora locală a insulelor Canare este GMT+1 (Ora României TLR-2h) adică 2 ore mai puțin decât la București și 1 oră mai puțin decât la Madrid.
Pentru iubitorii de natură și cer senin, perla acestui arhipelag, un adevărat
paradis exotic, este insula La Palma (palmier), numită și La Isla
Bonita (insula frumoasă), cântată de Madona în cântecul ei celebru. Este cea
mai verde insulă a arhipelagului Canare.
Având o suprafață de 708 km², o lungime de cca 42 km și o lățime de 28 km, pe insula La Palma găsim diversitatea unui continent întreg.
Zona sudică a insulei este una aridă, plină de conuri vulcanice, unde întâlnim vulcanii San Antonio (a erupt în 1667 și 1678) și Teneguia (a erupt în 1971). Peisajele cu aspect selenar, plantațiile de banani și viță-de-vie în cenușa vulcanică, plajele cu nisip negru, orașele colorate întinse pe coasta Atlanticului sau așezări împrăștiate printre conuri vulcanice, toate acestea creează imagini de o frumusețe unică.
În contrast cu partea vulcanică aridă din sud, în partea de nord a insulei întâlnim păduri luxuriante și cascade. Dacă în partea de est plouă, la numai 20 km în partea de vest se face plajă… și invers.
Insula deține cel mai tânăr pământ al Spaniei, după izbucnirea vulcanului Tajogaite în septembrie - decembrie 2021!!! Altitudinea maximă pe insulă este de 2434 m, vf. Roque de los Muchachos.
La 2400 m altitudine, deasupra norilor, pe marginea spectaculoasei căldării vulcanice, se află ORM (Observatorio del Roque de los Muchachos), cea mai mare rețea de telescoape europene din emisfera nordică și cel mai mare telescop din lume, această zonă aflându-se în topul locurilor cu cel mai întunecat și spectaculos cer din lume, un paradis al astrofotografilor. Insula are reglementări privind poluarea luminoasă și protecția cerului nocturn.
Populația insulei este de 83.875 de locuitori (2023), dar se crede că numărul real al rezidenților este mai mic.
Santa Cruz de La Palma, capitala insulei La Palma, are cca 16.000 de locuitori, lat. 28°40′57″N și long. 17°45′54″V.
Insula vecină, Tenerife (cea mai mare a arhipelagului și cea mai populată) este un paradis al turismului, cu hoteluri și cazinouri, cu unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri cu animale din lume și mai ales cu cel mai mare munte din Spania și din toate insulele din Oceanul Atlantic, vulcanul (încă activ) Teide, de 3718 m înălțime deasupra oceanului și aproximativ 7.000 m de la baza oceanului.
Insula are o lungime de 80 km, o lățime de 50 km și o suprafață de 2.034 km². Populația insulei este de 965.857 de locuitori (ian. 2025), fiind astfel cea mai populată insulă din arhipelagul Canarelor și din Spania. Capitala insulei este Santa Cruz de Tenerife, având o populație de cca 210.000 locuitori.
Coordonate: lat. 28°28′00″N, long. 16°15′00″V.
Insula La Gomera este situată la 40 km de Tenerife. Populația insulei este de cca 22.000 locuitori.
Are o suprafață de 370 km², fiind a doua cea mai mică din arhipelagul Canare. Punctul cel mai înalt este vârful Garajonay cu altitudinea de 1.487m. Temperatura medie este de 22°C pe parcursul anului. Spre deosebire de La Palma și El Hierro (cele mai tinere), La Gomera are circa 12 milioane de ani.
Este o insulă mai sălbatică, cu aflux mai mic de turiști, oferind peisaje de o mare frumusețe, cu numeroase atracții naturale, cu pădure tropicală cu arbori între cei mai vechi din lume, prăpăstii, versanți abrupți, stânci vulcanice, fortărețe și peisaje impresionante. Pe insulă, legendele și tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.
San Sebastian de la Gomera este capitala insulei cu cca 9.500 de locuitori. Latitudine 28°5′32″N și longitudine 17°6′36″V.
Acesta este tărâmul de vis pe care îl vom explora anul acesta în cea de-a 12-a noastră expediție. Vă invităm ca împreună cu familia și prietenii să participați alături de noi în această incursiune pe insulele exotice ale arhipelagului Canare din Oceanul Atlantic.
————————— Programul general preliminar al expediției
CANARE 2025
21 iunie - 4 iulie, ediția a 12-a
https://facebook.com/events/1145822466816914
Partea 1: insula La Palma, 21-29 iunie (8 nopți)
Partea a 2-a: insula Tenerife, 29 iunie -1 iulie (2 nopți)
Partea a 3-a: insula La Gomera, 1-4 iulie (3 nopți)
Partea 1, insula La Palma, 21-29 iunie
Program turistic cu cinci excursii de explorare a peisajului exotic al insulei: Parcul Național Caldera de Taburiente, vârful Roque de los Muchachos (alt. 2434 m - cel mai înalt vârf de pe insulă) cu uriașa căldare vulcanică (probabil căldarea vulcanică cu cea mai mare prăbușire din lume – 2000 de metri) și observatoarele astronomice (cu vizită la cel mai mare telescop din lume), conurile vulcanice San Antonio și Teneguia, vulcanul Tajogaite care a erupt în septembrie-decembrie 2021, plantațiile de banani și viță-de-vie în lava vulcanică, vinărie cu degustare, peisaje selenare, salinele Fuencaliente, piscina naturală La Fajana, pădurea și cascada Los Tilos – patrimoniu UNESCO, capitala Santa Cruz de La Palma, bogăția de peisaje contrastante deosebite. Două nopți de stargazing cu telescop performant și astrofotografie în zonă cu cer întunecat de top internațional.
Două zile libere cu activități opționale: vizită și cumpărături în capitala Santa Cruz de La Palma, plajă, scufundări subacvatice (scuba diving) și eventuale excursii opționale: Vestul și nord-vestul insulei, deasupra conului vulcanului Tajogaite (care a erupt în 2021, unde sub lava groasă de 10 m, pe alocuri chiar de 40 m, se află peste 1200 de locuințe, pământul nou format în ocean de lava vulcanului), Ruta vulcanilor (lungime 18 km – drumeție), Cascada los Colores (Cascada Culorilor), trasee pe bicicletă etc.
Partea a 2-a, insula Tenerife, 29 iunie - 1 iulie
Excursie în Parcului Național Teide cu urcarea pe vulcanul cu același nume (3718 m alt., încă activ). Recomandată vizită la fantasticul Loro Parque (cu spectacole cu balene ucigașe, delfini, foci, pinguini, tunel subacvatic cu rechini, păduri tropicale, cactuși, orhidee etc.), Grădina botanică, Biblioteca Insular „Alejandro Cioranescu” (Alexandru Ciorănescu, savantul român de renume internațional), deschisă 24 de ore din 24 în cadrul complexului de peste 20.000 mp Tenerife Espacio de las Artes – TEA (Tenerife Arts Centre), tot aici aflându-se și Centro de Fotografía „Isla de Tenerife” (Photo Center Tenerife Island).
Partea a 3-a, insula La Gomera, 1-4 iulie
Excursii pe această insulă mică, dar cu inflație de peisaje spectaculoase.
Parcul Național Garajonay, patrimoniu UNESCO, cu păduri de lauri (printre cei mai vechi copaci din lume), trasee superbe și o biodiversitate impresionantă.
Valle Gran Rey – Paradisul ascuns al insulei La Gomera, vale spectaculoasă, renumită pentru peisajele sale dramatice, terasele agricole în trepte, plajele superbe și atmosfera boemă. Vizitarea satelor tradiționale Agulo, Hermigua și Vallehermoso. Degustarea preparatelor locale, precum „almogrote” (pastă de brânză picantă).
Roque de Agando, o impresionantă formațiune stâncoasă vulcanică, simbol al insulei.
Playa de Santiago, o plajă liniștită cu nisip vulcanic și ape cristaline, ideală pentru relaxare.
Playa del Inglés, o plajă sălbatică, situată lângă Valle Gran Rey, perfectă pentru cei care caută un loc mai retras.
Torre del Conde (San Sebastián de La Gomera), un turn medieval din secolul al XV-lea, una dintre puținele structuri istorice rămase din perioada colonială.
Drumul lui Columb (San Sebastián de La Gomera). Se spune că La Gomera a fost ultima oprire a lui Cristofor Columb înainte de a pleca în expediția sa către Lumea Nouă. Se pot vizita Casa lui Columb și Biserica Asunción.
Excursii cu barca pentru observarea delfinilor și balenelor.
***
Cei care doresc un sejur mai scurt pot participa, la cerere, la versiunea scurtă a expediției, ce include doar Partea 1 (insula La Palma) și alternativ și Partea a 2-a (insula Tenerife).
***
Atracții astronomice și astrofotografie
- Dimineața: Răsăritul Lunii seceră subțire din ocean. Pe 22 iunie, Luna în conjuncție cu Venus. Pe 23 iunie Luna foarte aproape de roiul de stele M45 Pleiade (Cloșca cu pui), în conjuncție și cu Uranus. Pe 24 iunie, Luna, seceră foarte subțire, iluminare doar 2%. Pe 2,3 și 4 iunie, Venus în conjuncție, în linie, cu Uranus și Pleiade.
- După miezul nopții răsare Saturn se află, în toată această perioadă, foarte aproape de Neptun.
- Seara: Pe 26 iunie, Luna seceră foarte subțire (iluminare 3%) în conjuncție cu Mercur, aproape ocultează steaua Kappa Geminorum (mag. +3,2). Pe 27 iunie, Luna (iluminată 8%), aproape ocultează roiul de stele M44 Praesepe (Stupul). Pe 2 iunie, Luna (iluminată 22%) în conjuncție foarte strânsă cu Marte, nu departe de steaua Regulus.
- Calea Lactee, în toată splendoarea ei sudică (Săgetător-Scorpion) culminează imediat după miezul nopții Constelații ale emisferei sudice, invizibile din România și celebrul roi globular de stele Omega Centauri (vizibil seara)
- Vizitarea celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio del Roque de los Muchachos”, care găzduiește cele mai mari telescoape din lume în domeniul optic/infrared (GTC - Gran Telescopio de Canarias, 10.4m diametru) și raze gamma (CTAO Cerenkov Telescope Array, 4x23m diametru).
- Nopți înstelate în La Palma – observații de noapte cu telescop performant și astrofotografie, cu apusul și răsăritul spectaculos al Soarelui deasupra norilor la altitudinea de 2400 m, pe marginea căldări vulcanice, precum și în partea sudică a insulei, între conuri vulcanice
- Noapte înstelată în Parcul Național Teide, oportunitate astrofotografică, cu peisaj iluminat de Lună în primele două ore ale nopții, apoi Calea Lactee la înălțime maximă, pe cer fără Lună.
Sursă: Wikimedia Commons. Licență: domeniul public.