Banner SARM
 
 
Despre
Actiuni
Comisii
Meteori
Astronomie
Galerie Foto
Publicatii
Cosmopoezie
Traditii
Astroshop
Societatea civila
 
Click here to join SARM
Click to join SARM


 
 Cauta pe site
 
 

 

 

SARM 20 de ani
SARM 20 de ani


Activitati 2011
Activitati 2011


http://www.astro-info.ro

http://www.astronomy2009.org

Citeste revista Bolidul
Citeste revista Bolidul
 
GEPLAS
NETEXPRESS


Partener:
GEPLAS
 
 

Globe at Night 2010


GLOBE at Night – Globul în timpul nopții



Mai puţină lumină artificială pentru mai multă lumină de la stele
Alătură-te celei de-a 5-a campanii mondiale Globe at Night 2010 : 3-16 martie

Pachetul observațional de familie
Comunicat din partea organizatorilor proiectului
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Activitate: Campania Globe at Night
Când: Între orele 20 și 22 în perioada 3-16 martie 2010
Unde: Pretutindeni
Cine: Tu! (toată lumea!)
Cum: Vezi pe http://www.globeatnight.org

De ce:
Cum jumătate din populaţia lumii trăieşte în oraşe, mulţi locatari urbani nu au trăit niciodată experiența cerului negru și poate nici nu o vor trăi vreodată. Această pierdere, cauzată de poluarea luminoasă, a devenit o preocupare pentru mai multe domenii: siguranţă, conservarea energiei, cheltuieli inutile, sănătate şi efectele asupra faunei sălbatice, precum şi posibilitatea noastră de a vedea stele.
Deşi poluarea luminoasă reprezintă o îngrijorare în creștere la nivel mondial, este una dintre cele mai uşoare probleme de mediu pe care o puteți aborda la nivel local.

Globe at Night este o campanie anuală desfășurată pe perioada a două săptămâni, în luna martie, care ajută la abordarea problemei poluării luminoase la nivel local, precum şi la nivel global. Anul acesta campania se va desfășura în perioada 3-16 martie 2010.

Sunteţi invitați, alături de ceilalți cetățeni ai planetei, să înregistrați luminozitatea cerului de noapte din zona voastră prin compararea aspectului constelației Orion pe care o vedeți cu cea pe care o găsiți pe hărțile aflate la http://www.globeatnight.org/observe_magnitude.html. După ce faceți numărătoarea stelelor, transmiteți măsurătorile on-line la http://www.globeatnight.org/report.html, notând data, ora şi locaţia.
Câteva săptămâni mai târziu, organizatorii vor realiza o hartă care arată nivelurile de poluare luminoasă din întreaga lume. În cele patru campanii Globe at Night de câte 2 săptămâni desfășurate până acum, voluntari din peste 100 de ţări au contribuit cu 35000 de măsurători.

Pentru a afla cei cinci paşi simpli care permit participarea la proiectul Globe at Night intrați pe site-ul Globe at Night la http://www.globeatnight.org. Puteţi asculta podcast-ul nostru audio timp de 10 minute privind Poluarea Luminoasa și proiectul Globe at Night la
http://365daysofastronomy.org/2010/02/03/february-3rd-the-globe-at-night-campaign-our-light-or-starlight/

Pentru activităţile care implică copiii în explorarea a ceea ce este poluarea luminoasă, a efectelor acesteia asupra speciilor sălbatice şi despre pregătirea acestora pentru a participa la campania Globe at Night și noile ei activităţi accesați
http://www.darkskiesawareness.org/DarkSkiesRangers

Monitorizarea mediului ne va permite nouă, ca cetăţeni-oameni de ştiinţă, să identificăm şi să conservăm oazele de cer nepoluate rămase în oraşe şi să localizăm zonele unde poluarea luminoasă este în creştere. Trebuie doar să acordați câteva minute acestei campanii, în luna martie 2010 pentru a măsura luminozitatea cerului și a înregistra aceste observaţii on-line. Ajutaţi-ne să depăşim numărul de 15000 de observaţii realizate anul trecut. Măsurătorile voastre pot face diferența.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Concret
Proiectul Globe at Night are caracter educativ şi de divertisment, dar rezultatele acestuia vor constitui un indiciu clar privind fenomenul de poluare luminoasă pe glob, cu efecte asupra calităţii cerului, a tuturor formelor de viață de pe Pământ, dar şi asupra încălzirii globale și a consumului inutil de energie. Practic, toţi cetăţenii planetei şi în mod special tinerii sunt îndemnaţi să iasă afară după ce a trecut o oră de la apusul Soarelui, să identifice constelaţia Orion şi, după 10 minute de adaptare la întuneric, să numere stelele vizibile cu ochiul liber în această constelaţie. Pot repeta operaţia în fiecare noapte când cerul este senin (în perioada 3-16 martie) dar din altă locaţie, situată cel puţin la 1 km distanţă de precedenta. Rezultatele observaţiilor, notate într-un formular special, vor fi raportate online în perioada 3-31 martie. Aceasta este o activitate care se poate face împreună cu colegii de clasă, prietenii sau familia. Profesorii pot coordona această activitate la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, iar părinţii la nivelul familiei. Organizaţiile neguvernamentale pot realiza campanii locale prin care pot implica membrii proprii sau cetăţenii în această campanie. România face parte din grupul celor 110 ţări în care se derulează acest program.
Pachetul observaţional de familie, în limba română, cu indicații şi formularul de notare a observațiilor se găsește aici.
De asemenea, acest pachet observațional poate fi descărcat și de pe pagina proiectului situat la adresa http://www.globeatnight.org.
Sau direct aici.

Profesorii pot desfăşura această activitate cu elevii, recomandându-o ca lecţie pentru acasă, iar părinţii pot participa cu toţi membrii familiei, prilej de a observa împreună cerul. Prietenii vor fi cu siguranţă încântaţi dacă îi veţi invita la o vânătoare de stele în Orion. Nu uitaţi să trimiteţi rezultatele observaţionale în perioada de raportare (3-31 martie), conform instrucţiunilor aflate în Pachetul observațional.

Prezentarea proiectului s-a făcut în emisiunea Noi și Cerul de la Columna TV din data de 20 februarie 2010 (de la minutul 35:50).

Așteptăm informări din partea celor care se vor implica în acest proiect pentru a le publica pe site.

Societatea Astronomică Română de Meteori - partener Globe at Night în România
Contact:
Valentin Grigore, tel. 0722829034, [email protected], www.sarm.ro/GaN2010



tabel stanga jos   tabel dreapta jos
© 2006 SARM