Stelele Iernii 2023
Constelații de iarnă și alinierea planetelor
- tabără de astronomie -
Perioada: 19-25 februarie (duminică-sâmbătă), 7 zile (6 nopți)
Locul: Pensiunea/Complexul Runcu Stone, loc. Runcu, jud. Dâmbovița
Formular de înscriere, click aici
Activități:
-
Magia constelațiilor de iarnă - sesiune de observații
Cele mai frumoase constelații de pe cer se văd în această perioadă. Cerul nopții este dominat de constelația Orion - Vânătorul, declarată cea mai frumoasă constelație de pe cer. Are 3 stele strălucitoare: Betelgeuse (steaua roșie din umărul stâng), Bellatrix (steaua din umărul drept) și strălucitoarea Rigel. Aici se găsește și Marea Nebuloasă din Orion, singura nebuloasă din emisfera nordică ușor vizibilă cu ochiul liber.
În această perioadă, Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, domină prin strălucirea ei în culorile curcubeului (datorită fenomenului de difracție, culoarea albă a stelei se descompune în culorile spectrului). Tot aici avem hexagonul de iarnă format din stelele strălucitoare Rigel (din constelația Orion), Aldebaran (din constelația Taurul), Capella (din constelația Vizitiul), Pollux (din constelația Gemeni), Procyon (din constelația Câinele Mic) și Sirius (din constelația Câinele Mare). Roiurile de stele Pleiade (Cloșca cu pui) și Hyade vin și întregesc tabloul stelar de iarnă.Sesiune de orientare pe cer prin identificarea constelațiilor și a stelelor principale, aflarea punctelor cardinale, azimut și elevație, măsurarea distanțelor unghiulare pe cer, steaua Polară și mișcarea bolții cerului.
-
Alinierea planetelor și a Lunii
Vom identifica planetele vizibile cu ochiul liber, care în această perioadă pe cer se află aliniate de la vest la est astfel: Venus (ca Luceafăr de seară), Jupiter și Marte, la care se adaugă Neptun și Uranus (vizibile prin telescop). În peisaj se aliniază și Luna (sub formă de seceră) începând cu data de 21 februarie.
-
Observații prin telescop
Identificarea și observarea prin telescop a unor obiecte de cer profund: Marea Nebuloasă din Orion (M 42), nebuloasa Crab din Taur, nebuloasa inelară din Lyra, roiul de stele Micul Stup de albine din Câinele Mare (M 41), roiul de stele Pleiade (M 45 – Cloșca cu pui), roiul dublu din Perseu, roiul de stele Stupul de albine din Racul (M 44), roiul globular M 13 din Hercule, galaxia din Andromeda (M 31), galaxia din Triunghiul (M 33) și alte obiecte cosmice.
Sesiune de observare prin telescop a planetei Jupiter, cu detalii în atmosferă și cei patru sateliți galileeni, precum și a reliefului Lunii, cu munți și cratere.
-
Atelier de lucru cu harta cerului și planisfera. Harta cerului ca instrument de orientare și învățare.
-
Sesiune de fotografie folosind telefonul mobil. Fotografierea Lunii prin telescop.
-
Explorarea împrejurimilor, drumeție, foc de tabără.
Locuri în tabără: 25
Locuri disponibile: 23
Preț: 1490 lei/persoană
Preț redus valabil pentru al doilea participant membru de familie: 1270 lei/persoană
Preț redus valabil pentru al treilea participant membru de familie: 1.080 lei/persoană
Cei care nu pot sta toată perioada pot participa pentru 5 zile (4 nopți) sau 6 zile (5 nopți).
Preț pentru 5 zile (4 nopți): 1130 lei/persoană
Preț pentru 6 zile (5 nopți): 1310 lei/persoană
Prețul taberei include: cazarea (camere cu 2 sau 3 paturi, cu baie în cameră), masa (3 mese pe zi), programul taberei (cursuri, ateliere de lucru, sesiuni practice, drumeții, foc de tabără), materiale educaționale, aparatură și instrumente, telescoape, lunete, lectori și îndrumători.
Înscrierea se face prin:
- Completarea formularului de înscriere on-line, click aici
- Sau prin trimiterea unui mesaj la adresa de e-mail [email protected] pentru primirea formularului de înscriere.
Telefon de contact: 0722829034
Termen limită de înscriere: 10 februarie 2023
Informații generale despre locul de desfășurare, lectori și o galerie de imagini, precum și Calendarul taberelor și școlilor de vară organizate de SARM în anul 2023 se pot vizualiza aici » » »