Societatea Astronomică Română de Meteori

Tabere de astronomie și școli de vară 2022

Pensiunea Runcu Stone, loc. Runcu, jud. Dâmbovița



Eveniment încheiat!

1. Primăvară la stele (vacanța de Paști), 26 aprilie – 1 mai (marți-duminică), 6 zile, 5 nopți
Locuri tabără: 30
Ocupare completă

2. Vacanță la stele, 21-26 iunie (marți-duminică), 6 zile, 5 nopți

Astronomie teoretică și practică: identificarea constelațiilor, orientarea pe boltă și în teren, identificarea planetelor, observarea meteorilor, observarea trecerii Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali, calcul azimut, elevație, distanțe unghiulare, anotimpuri, folosirea hărții cerești și a planisferei, Sistemul Solar, fenomene optice atmosferice (curcubeu, halou, coroană), ateliere de lucru despre instrumentele optice și astronomice (binoclu, lunetă, telescop), sesiuni de observații prin telescop (Soare, Lună, planete, roiuri de stele, galaxii, nebuloase), noțiuni privind fotografia cu telefonul mobil.

Activități complementare: drumeții pentru explorarea naturii înconjurătoare cu studierea florei (speciile de arbori cu caracteristicile și valoarea fiecăruia, rolul pădurii, plante medicinale, catalog de plante și flori sălbatice), catalog de păsări cântătoare prin identificarea speciilor de păsări după specificul ciripitului și al cântecului. Program astrocultural: cosmopoezie, muzică astrofolk. Foc de tabără. Diplomă de absolvire a școlii de vară din cadrul taberei.

Locuri în tabără: 25
Locuri disponibile: 0
Preț: 1480 lei/persoană (preț special pentru tabără, redus de la 2000 lei/persoană)
Preț redus valabil pentru înscrierile efectuate până la data de 15 iunie: 1280 lei/persoană
Formular de înscriere, click aici

3. PERSEIDE 2022, ediția a 30-a, 28 iulie – 3 august (joi-miercuri), 7 zile, 6 nopți

Astronomie generală și meteori. Observarea curentului de meteori Perseide (ploaia de stele căzătoare) și a curenților de meteori secundari Aquaride și Capricornide.

Ateliere de lucru, prezentări și sesiunii de observații: identificarea constelațiilor, orientarea pe boltă și în teren, folosirea hărții cerești și a planisferei, identificarea planetelor, zborul Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali, sesiuni de observații prin telescop (Soare, Lună, planete, roiuri de stele, galaxii, nebuloase). Cometele și curenții de meteori: origine, manifestare, tehnici de observare. Inițiere în fotografierea meteorilor.

Activități complementare: drumeții pentru explorarea naturii înconjurătoare cu studierea florei din fânețele din împrejurimi. Program astrocultural: cosmopoezie, muzică astrofolk. Foc de tabără. Diplomă de absolvire a școlii de vară din cadrul taberei.

Locuri în tabără: 30
Locuri disponibile: 0
Preț: 1650 lei/persoană (preț special pentru tabără, redus de la 2400 lei/persoană)
Preț redus valabil pentru înscrierile efectuate până la data de 1 iulie: 1450 lei/persoană
Formular de înscriere, click aici

4. ASTRO&FOTO 2022, 29 august – 4 septembrie (luni-duminică), 7 zile, 6 nopți

Astronomie generală și (astro)fotografie: identificarea constelațiilor, orientarea pe boltă și în teren, folosirea hărții cerești și a planisferei, identificarea planetelor, observarea meteorilor, fenomene optice atmosferice (curcubeu, halou, coroană), zborul Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali, ateliere de lucru despre instrumentele optice și astronomice (binoclu, lunetă, telescop), sesiuni de observații prin telescop (Soare, Lună, planete, roiuri de stele, galaxii, nebuloase), inițiere în fotografie și astrofotografie (reguli, tehnici, compoziții, prelucrare), fotografia de peisaj, fotografia de noapte, fotografia cu telefonul mobil.

Activități complementare: drumeții pentru explorarea naturii înconjurătoare cu studierea și fotografierea florei. Program astrocultural: cosmopoezie, muzică astrofolk. Foc de tabără. Diplomă de absolvire a școlii de vară din cadrul taberei.

Locuri în tabără: 25
Locuri disponibile: 0
Preț: 1650 lei/persoană (preț special pentru tabără, redus de la 2400 lei/persoană)
Preț redus, prelungit, valabil pentru toate înscrierile: 1450 lei/persoană. 
Se poate sta și mai puține zile, cu prețul redus corespunzător. 
Formular de înscriere, click aici

5. ORIONIDE 2022 - Meteori și Eclipsă de Soare, 21-26 octombrie (vineri-miercuri), 6 zile, 5 nopți

Astronomie generală, observarea curentului de meteori Orionide produs de celebra cometă Halley, observarea și fotografierea eclipsei parțiale de Soare din 25 octombrie.

Ateliere de lucru, prezentări și sesiunii de observații: identificarea constelațiilor, orientarea pe boltă și în teren, folosirea hărții cerești și a planisferei, identificarea planetelor, zborul Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali, sesiuni de observații prin telescop (Soare, Lună, planete, roiuri de stele, galaxii, nebuloase).

Atelier de lucru: curenții de meteori. Curentul de meteori Orionide: origini și legătura cu cometa Halley, caracteristici și forme de manifestare, tehnici de observare. Inițiere în fotografierea meteorilor.

Atelier de lucru: eclipse. Condițiile de producere și vizibilitate a eclipsei parțiale de Soare din data de 25 octombrie vizibilă din România. Tehnici de fotografiere a eclipsei, inclusiv cu telefonul mobil prin telescop.

Program astrocultural: cosmopoezie, muzică astrofolk.

Activități complementare: drumeții de explorare a zonei și fotografie: cromatica toamnei în peisajul submontan.

Locuri în tabără: 20
Locuri disponibile: 0
Preț: 1480 lei/persoană (preț special pentru tabără, redus de la 2000 lei/persoană)
Preț redus valabil pentru înscrierile efectuate până la data de 10 octombrie: 1280 lei/persoană
Formular de înscriere, click aici


Loc, condiții de desfășurare și servicii

Toate taberele se desfășoară la Pensiunea Runcu Stone, 4 margarete.
Pensiunea este situata în masivul Bucegi, la poalele muntelui Leaota, pe vârful Giurcu, la altitudinea de 840 m, la granița dintre comunele Runcu și Râul Alb, pe o pajiște de peste 10 ha, cu o varietate rar întâlnită de plante și flori, împrejmuită de codrii seculari de fagi, mesteceni și stejari, într-un loc ce domină întreg platoul subcarpatic dâmbovițean. Poziția pe vârful Giurcu oferă o panoramă de 360 de grade.

Distanța din Târgoviște: 38 km
Distanța din Sinaia: 50 km
Cazarea se asigură în camere cu 2 și 3 paturi, cu baie în fiecare cameră.
Camerele sunt personalizate și au acces la balcon.
Pensiunea are sală pentru servirea mesei, săli pentru desfășurarea de activități, terasă cu vedere spre peisajul sudic, sud-estic și sud-vestic.
Există semnal la telefon și WiFi.
Prepararea hranei se face de către personal calificat. Masa se poate personaliza în funcție de cerințele speciale ale participanților (mâncare de post, vegetariană, vegană etc.).
Prețul taberei include: cazarea (camere cu 2 sau 3 paturi), masa (3 mese pe zi), eventualul transport de la Târgoviște la Runcu Stone și retur, programul taberei (cursuri, ateliere de lucru, sesiuni practice, drumeții, foc de tabără), materiale educaționale, aparatură și instrumente.
Înscrierea se face prin accesarea formularului online separat pentru fiecare tabără sau trimiterea unui mesaj la adresa de e-mail [email protected] pentru primirea formularului de înscriere. Telefon de contact: 0722829034

——————

Programul taberei este asigurat de lucrători de tineret, lectori și formatori specializați:


Valentin Grigore, expert de nivel internațional cu experiență de 38 de ani, formator și lucrător de tineret, astronom amator și astrofotograf laureat internațional, președinte al Societății Astronomice Române de Meteori, Coordonator Național pentru România al organizației mondiale Astronomi Fără Frontiere, reprezentantul României în Rețeaua Europeană de Promovare a Educației și Științei către Public.

Cosmin Sorin Micloș, lucrător de tineret acreditat de Ministerul Tineretului și Sportului, astronom amator, specialist silvic, președinte al Asociației Ucenicul Astronom, Consul al Spațiului la ESERO România - Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, proiect al Agenției Spațiale Europene.

Cristian Dănescu, asistent de cercetare la Institutul Astronomic al Academiei Române, inginer în aeronave, deținător și constructor de observatoare astronomice.

Andrei Dorian Gheorghe, cosmopoet, consilier cultural al Societății Astronomice Române de Meteori, director al Festivalului de cosmpoezie.

——————

Imagini din taberele și școlile de vară anterioare